ေက်ာက္ကပ္ကို ပ်က္စီးေစသည့္ ဒညင္းသီး
=============================
မိမိတို့ ျမန္မာ လူမ်ိဳးမ်ားဟာ ဒညင္းသီးကို ႏွစ္သက္စြာ စားသံုးေနၾကတာ ကို ႏိုင္ငံျခားသားမ်ားက ျမင္ေတြ႕ရတိုင္း အလြန္ကို အံ့ၾသစြာ ေငးေမာၾကပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အဂၤလိပ္လို Jengkol လို့ေခၚတဲ့ ဒညင္းသီးဟာ အဆိပ္ေတြ ပါဝင္ေနတဲ့ အသီးလို့ သတ္မွတ္ထားၾကၿပီး သူတို့က မစားၾကလို့ပါပဲ။
ဒညင္းသီး တစ္လံုးမွာ ပါဝင္တဲ့ အဆိပ္ဟာ 0.3% မွ 1.3% အထိ ရွိေနၿပီး ဒညင္းသီးကို စားသံုးသူရဲ့ ေက်ာက္ကပ္ ႏွစ္ခုစလံုးဟာ ၁ ႏွစ္မွ ၅ ႏွစ္ အတြင္း တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ ပ်က္စီးသြားႏိုင္ပါတယ္။
ဒညင္းသီးမွာ ေကာင္းက်ိဳး အနည္းငယ္ ရွိေပမယ့္ အဆိပ္ထုတ္ၿပီး နည္းစနစ္ မွန္မွန္နဲ႔ စားရင္ အရသာ ေကာင္းမြန္ေပမယ့္ မ်ားေသာအားျဖင့္ ျဖစ္သလို၊ ႀကံဳသလိုပဲ စားၾကတဲ့ အတြက္ အဆိပ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ မသိမသာ ျပန္႔ႏွံ႔သြားၿပီး ေရရွည္ မွာေတာ့ ေက်ာက္ကပ္နဲ႔ ဆီးလမ္းေၾကာင္းမ်ားကို ပ်က္စီးေစကာ သက္လံုနဲ႔ ဆိုင္တဲ့ အားအင္မ်ားကိုလည္း ယုတ္ေလ်ာ့ေစကာ က်န္းမာေရးေတြ ဆိုးဝါးသြားေစပါတယ္။
အမ်ား ေျပာေနၾကတဲ့ ဆားရည္စိမ္ရင္၊ မီးအပူရွိန္ ဘယ္ေလာက္နဲ႔ ခ်က္ရင္ အဆိပ္ျပယ္တယ္ စတာေတြက မမွန္ပါဘူး။ ဒညင္းသီးထဲက အဆိပ္ဟာ ေျမႀကီး နဲ့ ေရထဲမွာေတာင္ အခ်ိန္ အႀကီး ခံႏိုင္ပါတယ္။ အျခား စားစရာေတြ သိပ္ၿပီး မရွားလွတဲ့ ကၽြန္ေတာ္တို့ ႏိုင္ငံမွာ အဆိပ္သီးကိုေတာ့ ေရွာင္ၾကဥ္ ၾကေစပါခ်င္တယ္ မိတ္ေ္ဆြတို့။ အသက္ကို ဉာဏ္ေစာင့္ဆိုတဲ့ စကားအတိုင္း ဉာဏ္ရွိသလို အသက္ရွည္ႏိုင္ၾကပါေစ။
Healthcare.com.mm သင့္က်န္းမာေရး ေစာင့္ေရွာက္ေပး
ေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္ - ပူတာအို
အစြမ္းထက္ သဘာဝေဆးနည္းမ်ား
No comments:
Post a Comment